חשיבות גילוי תשתיות תת ־ קרקעיות

מהי תשתית תת קרקעית? צינורות תת-קרקעיים, חוטים, כבלים, חוטים, טנקים ושירותים תת-קרקעיים אחרים בנויים ומונחים מתחת לפני השטח למטרות שירות ואסתטיות. הוא מוצק ואטום יחסית לחלק גדול משטח כדור ־ הארץ. זה כולל גשם ושלג. עם זאת, רבים שוקעים כמו פצלים או אבן גיר מכילים נוזלים שיכולים לנוע ו/או לשחוק, מה שיוצר לחץ על תשתיות תת קרקעיות שגורם לצינורות להתפוצץ או להישבר. לחץ זה על הצינורות מוביל לעתים קרובות לדליפת צינורות, עם זיהום פחמימני, כימי וביוב נלווה.

תשתית תת קרקעית מציגה סיכונים גיאוטכניים והנדסיים ייחודיים. פקחי שירות תת-קרקעיים הם אנשי מקצוע האחראים לאיתור שירותים תת-קרקעיים ולניהול סיכונים נלווים. בעוד חלק מהפקחים התת-קרקעיים מאומנים לאתר שירותים תת-קרקעיים, אחרים יכולים להתמחות בתחומים אחרים כגון בדיקות תחזוקת צינורות ובדיקות שירות כלליות.

ככל שהתשתיות התת-קרקעיות נעשו חשובות יותר, פותחו טכניקות חדשות. שיטה אחת היא שימוש במדחום אינפרא אדום לזיהוי ואיתור צינורות קבורים. מדחום אינפרא אדום זה (או תרמוסטט אינפרא אדום דיגיטלי) משתמש באור לייזר כדי לסרוק את משטחי הצינורות. העדשה מזהה את הצינור ומציג את התוצאות. הגלאי ממוקם בדרך כלל ברמת השירות התת-קרקעי ומייצר חתימת חום. הגלאי גם יכול לזהות שברים בצינורות שמאפשרים למים להימלט ולהתפשט לאוויר. כאשר צינור נשבר, זה יכול להגביר את הסבירות של דליפת נוזלים להיכנס לבית וליצור בעיה נשמעת או ריחנית.

טכניקה נוספת לגילוי תשתיות תת קרקעיות כרוכה בשימוש במערכת מכ "ם חודרת קרקע. מכ "ם חודר קרקע, או מערכת GPRS, יכול לשמש לאיתור תשתיות תת קרקעיות על ידי שימוש בכבלי נחושת רשת. כאשר המערכת מוגדרת, הטכנאי יכול לכוון את הסורק מבוסס לייזר לכיוון הכבל ולקבוע היכן הוא ממוקם. מערכת GPRS משתמשת במחשב כדי לקבוע את המרחק בין הדליפה לדליפה הפוטנציאלית.

כדי להחמיר את המצב, מומחים לפיקוח על השיטפונות לומדים יותר ויותר על הצורך לאתר צינורות תת-קרקעיים ותשתיות אחרות. התושבים הצליחו באופן זמני למנוע ממי שיטפונות להציף את בתיהם בעקבות השיטפונות האחרונים ברחבי המדינה. זה הושג על ידי הצבת כיסויי צינורות מעל הצינורות. במקרים מסוימים, בעלי הבתים אף לוו שקיות בטון מידידים או מקרובי משפחה כדי למקם אותן מעל הצינורות לפני שהניחו אותן באדמה. פתרונות זמניים אלה אינם מספיקים לאחר סופות גשמים גדולות, שכן הצפה יכולה להיות מסובכת יותר מאשר פשוט הזזת צינורות מסביב.

כתוצאה מכך, מתפתחות שיטות נרחבות יותר לגילוי מחתרתי ולאיתור תשתיות תת-קרקעיות. פתרונות תוכנה וחומרה חדשים זמינים אשר סורקים את כל פני הקרקע עבור מבנים או מתקנים תת קרקעיים באמצעות טכנולוגיית לייזר או גלי קול. חלק מציוד גילוי התת-קרקעי מסוגל לזהות גם צינורות תת-קרקעיים ורכיבים אחרים, שעשויים להיות כלי חשוב במאבק בהצפות בעתיד.

תוכנה חדשה ופתרונות מיפוי מפותחים כיום כדי למפות במדויק תשתיות אנרגיה תת-קרקעיות מתחת לבתים, עסקים או מבנים אחרים. על ידי יצירת מפה וירטואלית של כל התקנת שירות תת-קרקעי, קווי שירות או תשתית קבורה אחרת, קבלן או ספק שירות יכול להבטיח שלא קיימים אזורי הצפה אפשריים. מערכת איתור ומיפוי תת-קרקעית (באנגלית: subsurface utility expection and mapping system) תוכננה לשימוש בשיתוף עם בדיקות קרקע וצורות אחרות של הנדסת פנים תת-קרקעית. ניתן להשתמש בבדיקות לא פולשניות כדי לקבוע אם האזור בטוח לחפירה, גם אם לא נמצאה תשתית תת-קרקעית. על ידי שימוש במגוון כלים וטכנולוגיות, קבלנים וספקי שירות יכולים לקבוע אם כל סוג של חפירה יהיה מתאים.

עם כל הטכנולוגיה במקום, איתור תשתיות תת קרקעיות וצינורות או צינורות אחרים יכול להיעשות בצורה יעילה ומדויקת. ככל שיהיו יותר קבלנים ושירותים שמתמחים בזיהוי צינורות וצינורות תת-קרקעיים, מערכות אלו תהיינה אמינות יותר. הדבר גם יאפשר זמן תיקון מהיר יותר כאשר יתגלה צינור פגום או פיסת צנרת אחרת, בניגוד להמתנה לביצוע חפירה סטנדרטית. אין ספק שטכנולוגיות חדשות אלו יחוללו מהפכה בדרך שבה תשתית אנרגיה תת-קרקעית ממוקמת ונאטמת, כמו גם בשיטות המשמשות לתחזוקה.